blogikirjoitukset

Sanat kuin kuvia

Työnohjaajan työ on paljolti kuuntelua. Viime aikoina on tuntunut, että mitä keskittyneemmin asiakasta kuuntelee, sitä viisaammalta kaikki puhuttu alkaa kuulostamaan. Kysymys on varmasti myös harjaantumisesta oman mielen äänien hiljentämisessä, jolloin asiakkaan puheen vivahteista saa helpommin kiinni.

Viime aikoina olen kuullut työtä kuvailtavan monilla mielikuvilla. Raskaan talven jälkeen asiakas koki “puhdin” vähitellen palautuvan ja kuvaili tähän liittyvää pientä huomiotaan: ”Tuntuu vaan kuin portaatkin olisi nyt hauskempi nousta”. Yt-kurimukseen valmistautuvan työyhteisön kokemuksen sanoitus oli: ”Tää on kuin torsoa amputoitaisiin.” Niin tylyä, kuin isku palleaan. Vaikuttamisen keinojen puutetta kokeva porukka kuvaili: ”Ollaan lammaslauma katsomassa kun mylly vaan jauhaa.” Lauseesta voisi maalata taulun. Kaikkiaan tuntuu, että tämän talvikauden aikana puheissa maalattiin enemmän synkemmän värisillä kielikuvilla, mutta kevään tulo on palauttanut sanapalettiin vaaleita sävyjä. Katse on nyt enemmän suunnattuna samaan suuntaan, eteenpäin.

Itsekin olen leikkinyt sanoilla ja väreillä, ettei menisi työ liian asialliseksi ja vakavasävyiseksi. Olen käsityöstänyt uuden materiaalin nimeltä Sanapalasia – yhdyssanaleikkejä ryhmien kanssa työskentelyyn. Materiaalin avulla voi keksiä iloa ja keveyttä tuovia ryhmätyöskentelyjä, joissa kuitenkin on jujua, oman olomuodon tarkastelua ja sanoittamista. Kotisivujen etusivulta löydät lisää tietoa tästä.

Thursday
09
April 2015
This entry was posted in blogikirjoitukset. Bookmark the permalink.

Comments are closed.