blogikirjoitukset

Päivän kysymys: Voiko sauvakävelyssä hyödyntää tasatyöntöä?

Alkuun ohje uusille blogin kirjoittajille: Tekstin suunnittelu aloitetaan lähtemällä hiihtämään. Sieltä löytyy ajatuksia. Tänään, matkalla ladulle, vastaan tuli sauvakävelevä mies TASATYÖNTÖÄ. Ihan uusi tekniikka minun silmääni. Ei kovin virtaava liike, mutta perinteikäs. Jo Helena Takalo aikoinaan….

Olen viime aikoina luokenut ajatuksia pölyttäviä kirjoja luovuudesta, mm. Tuulenmäen lupa toimia eri tavalla, Järvilehdon upeaa työtä ja Rehnin Vaaralliset ideat. Kirjat kannustavat kokeilemaan eri aloilta peräisin olevia ideoiden hyödyntämistä omassa työssä (tai elämässä ihan muutenkin.) Kokeilemisen merkittävänä tuloksena voi pitää onnistumisten ohella myös sitä, että tietää, mikä ei toimi. Minä esimerkiksi tiedän viimekesäisten kokeilujen perusteella, missä kohtaa mökkirantaa ei löydy rapuja ja että fileerausveitsi ei ole kätevä viinilaatikon hanan esiin kaivamiseen.

Kannustan siis ihmisiä tekemään uusilla tavoilla ja katselen usein ihastuneena tuotoksia, joiden syntyyn liittyy jotain innovatiivista. Keksiminen ja kokeilu sisältää myös riskinottoa ja niitä tehdessä on oltava valmis hiomaan tekemisen jälkiä yhä laadukkaammiksi, kestävämmiksi tai tarkoituksenmukaisiksi. Ideoiden lopullisen toimivuuden arvioinnissa kannattaa hyödyntää useamman ihmisen näkökulmia. Ihastuin Galleria Beckerissä Johanna Juvosen kasvokuviin, joissa tekniikkana oli “espressokahvi”, ja harkitsin jopa yhteydenottoa taiteilijaan tilaustyön merkeissä. Kokenut kouluttajakollega, itsekin taitava akvarellisti Risto Puutio palautti minut arjen kahvipöytään kysymällä, mahtaako mokkamaali kestää valon vaikutusta haalistumatta? Hyvä huomio.

Järvilehto esittelee kirjassaan hauskan työkalun tilanteisiin, joissa pitää tarttua rimakauhua aiheuttaviin tehtäviin, esimerkiksi myyntipuheluiden soittamiseen.  Idean nimi on Power Hour (ja sen alkuperäiskeksijä on Patrick Degerman) ja se lupaa käyttäjälleen viikottaisen tunnin, jonka aikana on lupa kokeilla tehdä mitä vain ja epäonnistuminen on luvallista. Järvilehdon mukaan ihmeellisiä asioita tapahtuu, kun käyttää viikottain tunnin siihen, että tekee asioita, jotka pelottavat eniten sillä ajatuksen voimalla, että epäonnistuminen ei haittaa vaan suorastaan kuuluu asiaan.

Testauskelpoinen idea ainakin meille yrittäjille.

Wednesday
20
February 2013
This entry was posted in blogikirjoitukset. Bookmark the permalink.

Comments are closed.